Web Content Viewer Header SGK

Actions
Loading...

Web Content Viewer Content SGK

Actions
Loading...

SGK Başkanı Ceylan, A Para ve TRT Haber’e Konuk Oldu

28.09.2021

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Cevdet Ceylan, A Para ve TRT Haber canlı yayına katılarak 7326 sayılı Yapılandırma Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

7326 sayılı yapılandırma kanunu hakkında açıklama yapan SGK Başkanı Ceylan, yapılandırma başvurularının devam ettiğini belirterek, prim borcu bulunan vatandaşların kanunun sağladığı avantajlardan yararlanması için başvuruda bulunmaları gerektiğini söyledi.

Katıldığı canlı yayın programlarında A Para Ankara Haber Müdürü Murat Ovucu ve TRT Haber’den Gülçin Üstün Can’ın sorularını yanıtlayan Başkan Ceylan, yapılandırma kapsamına alınan 30 Nisan 2021 ve öncesi dönemlere ait kesinleşmiş sigorta primleri, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, işsizlik sigorta primleri, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı veya malullük sonucunda doğan rücu alacakları, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğan alacaklarla ilgili açıklamalarda bulundu.
 
“Vatandaşlarımız Yapılandırmanın Avantajlarından Faydalanmalıdır”

Bağ-Kur prim borcundan dolayı hizmetleri durdurulan vatandaşların büyük avantajlar elde edeceğini ifade eden Ceylan, “Bir önceki yapılandırmada ihya kapsamındaki 30 bin kişi emekli oldu. Vatandaşlarımız 30 Eylül 2021 tarihine kadar yapılandırma başvurusunda bulunarak, yapılandırmanın sağladığı avantajlarından yararlanabilirler” dedi.
"Vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden başvuru yapabildikleri gibi isterlerse posta yoluyla isterlerse de il müdürlüklerimize veya bulundukları yerdeki sosyal güvenlik merkez müdürlüklerimize giderek başvurularını yapabilirler" hatırlatması yapan Başkan Ceylan, "Yapılandırmaya müracaat eden ve borçlarını yapılandıran vatandaşlarımız, her şeyden önce 'Borcu Yoktur' yazılarını alabiliyor. Bunun yanında, gayrimenkulleri üzerindeki hacizler ve icralar varsa borçlarını ödemişseler bunlar kaldırılıyor. 'Borcu yoktur' yazılarını aldıklarında ihalelere katılabiliyor, teminatlarının ödenmesi söz konusu oluyor. Devletin verdiği teşviklerden de yararlanabiliyor. Primini kendi ödeyen vatandaşlarımız ise yapılandırmaya müracaat ettiklerinden genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor" şeklinde konuştu.

“Peşin Ödemede Büyük Kolaylıklar Sağlıyoruz”

Vatandaşların, kanun kapsamında ödemelerini 36 aya varan vadeyle yapabileceklerini ifade eden Başkan Ceylan, özellikle peşin veya iki taksitli ödemede ise birçok avantaj sağlandığını vurguladı.
Başkan Ceylan, canlı yayınlarda yaptığı açıklamaların devamında şöyle konuştu:
“Peşin ödemede, gecikme cezası ve gecikme zammının yerine hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ı siliniyor. Taksitli ödemede ise ilk taksitin tam ve süresinde ödenmiş olması şartıyla, kalan borcun tümünün ikinci taksitte ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammının yerine hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50'si siliniyor. Yapılandırmadaki faiz oranı üretici fiyatlarından kaynaklı enflasyona göre uygulanacak. Yani normal kanunda olan gecikme zammı, gecikme cezası ve yasal faiz yerine Üretici Fiyat Endeksi'ne göre borç güncellenecek. Dolayısıyla vatandaşlarımızın çok büyük avantajı olacak. Yüzde 60-70'lere varan ödeme kolaylığı var. Vatandaşlarımıza özellikle borçlarını peşin ödemelerini tavsiye ediyorum."

Genel Sağlık Sigortası borcu bulunan vatandaşlara sağlanan avantajlara da değinen Kurum Başkanı Ceylan, "Genel Sağlık Sigortası borcu olanlardan, 31 Aralık'a kadar borçlarının anaparasını ödemeleri halinde hiçbir şekilde bu borçlar için faiz alınmayacak ve faizin tamamı silinecek. Ayrıca bugüne kadar hiç gelir testine başvurmamış ve ödeme gücü olmayan vatandaşlarımız 30 Kasım'a kadar ikametlerinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi için başvurabilecekler. Eğer gelir testine başvurur ve gelir testi sonucunda ödeme gücü olmadığı ortaya çıkarsa bunların da geriye dönük bütün genel sağlık sigortası prim borçları silinecek" ifadelerini kullandı.

Ceylan, yapılandırılan borç tutarının son günlere doğru 55 milyar lirayı aşacağını, tahsilat tutarının da 3 milyar lirayı geçeceğini belirterek, “Şu ana kadar 51,5 milyar liralık bir yapılandırma başvurusu oldu. Yapılandırmaya 1 milyon civarında başvuru yapıldı. Bugüne kadar da yaklaşık 1,3 milyar tahsilat söz konusudur” dedi.

haberin  videosuna  https://sgktv.sgk.gov.tr/SgkWebTvSunum adresinden ulaşabilirsiniz

 
 
 

Web Content Viewer Footer SGK

Actions
Loading...
 
Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu ©2016
 
Complementary Content
${loading}
${loading}
ibmCfg.controllers.navigation true true true
sharePage viewMorePage
ibmCfg.controllers.navigation
reorderPage
theme-toolbar utb-shelf
true true
wireInterface autoWiringManager