Web Content Viewer Header SGK
- ${title}
Web Content Viewer Content SGK
- ${title}

Geleceğiniz
Güvencede
Kit ve Kiti
SOSYAL GÜVENLİK NEDİR?
Sosyal Güvenlik, gelirleri ne olursa olsun, kişilere belirli riskler (iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık, malullük, yaşlılık, ölüm, işsizlik) karşısında gelir ve sağlık güvencesi sağlama görevini yerine getiren uygulamalar topluluğudur.
Biraz karışık geldi değil mi? Senin daha kolay anlaman için bir de şöyle anlatalım. Sosyal Güvenlik, anne veya babamızın çalışmasına engel olacak durumlarda işe gidemeseler de maaş alabilmelerini, hastalandıklarında hastanelerdeki sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerini ve ilaç alabilmelerini, yaşlandıklarında da çalışmasalar bile emekli aylığı alıp rahat rahat yaşamalarını sağlayan bir güvenlik sistemidir. Seni ve tüm aileni her türlü riske karşı korur.
NEDİR BU SOSYAL RİSKLER?
İŞ KAZASI
İşyerinde geçirdiğimiz kazalar iş kazasıdır. İşe girdiğimizde bi nedenle iş kazası geçirip yaralanabilir ve tedavi olmak zorunda kalabiliriz. Böyle zamanlarda işe gidemeyiz. İşte o zaman ailemizin geçimini sağlamamız zorlaşır ve zor durumda kalabiliriz. İşte böyle bir durumda sosyal güvenlik sistemi tarafından sağlanan yardımlardan faydalanırız. Bi de iş kazası geçirdiğimizde engelli olma durumu da var. Engelli duruma düştüğümüzde eskisi gibi çalışamayabilir veya kolay iş bulamayabiliriz. Bu gibi durumlarda da sosyal güvenlik kişilere hayatları boyunda maddi bir olanak sağlar.
MESLEK HASTALIĞI
Çalışan kişiler sürekli aynı işi yapmaktan dolayı hastalığa yakalanabilirler. Mesela sürekli ayakta çalışmak bacaklarımızda çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. Hatta bu hastalıklar kalıcı hale gelebilir. Meslek hastalığına yakalanmış kişileri de korumak için sosyal güvenlik sistemi bu kişilere ömür boyu maddi bir yardım sağlar ve geçimlerine yardımcı olur
HASTALIK
Hiç annen-baban grip oldu mu? Bazen sıkı giyinmediğimizden veya iyi beslenmediğimizden hastalığa yakalanabiliriz. Hastalanınca da evde dinlenmemiz gerekir ve bu nedenle işe gidemeyiz. Böyle durumlarda doktorlar bize dinlenmemiz için rapor verir. Sosyal güvenlik sistemi de rapor alan kişilere işe gidemedikleri dönemler için maddi bir yardım sağlar. Böylece bu kişiler ailelerini geçindirebilirler.
ANALIK
Ne güzeldir anne olmak! Doğum yapacak olan bir annenin de dinlenmesi, kendi sağlığına ve bebeğin sağlığına dikkat etmesi gerekir. Bu nedenle doktorlar hamileliğin son dönemlerinde ve doğumdan sonra annelere işe gitmemeleri için izin verirler. İşe gidemeyen annelerin gelirlerini de sosyal güvenlik sağlar.
YAŞLILIK
Bir de tonton bir nene veya dede olmak var hayatta. Çok severim ben yaşlıları. Ama yaşlılar için çalışmak zor olabilir. Yaşlandığımızda eskisi kadar hızlı ve eskisi kadar güçlü olamayabiliriz. Yaşlandığımızda hızlı ve güçlü olsak bile çalışmak istemeyebilir ve artık dinlenmek isteyebiliriz. İşte bu noktada belli bir yaşa geldiğimizde sosyal güvenlik sayesinde her ay maaş alırız ve işe gitmeyiz. Yani emekli oluruz emekliii! Emekli olduğumuzda torunlarımıza harçlık verip onlara hediyeler alabiliriz.
ENGELLİLİK
Hayatta insanın başına birçok şey gelebilir. Bazen biz dikkatli olsak bile başkalarının dikkatsizliği nedeniyle yaralanabilir ve engelli olabiliriz. Böyle durumlarda da işe gidemeyebilir, eskisi gibi çalışamayabiliriz. Sosyal güvenlik sistemi engelli olan kişilere de ömür boyu maaş verir. Bu kişiler de bu maaştan faydalanarak geçimlerini sağlayabilirler.
SAĞLIK SİGORTASI
Hastalandığımızda ilk işimiz doktora gitmek olur. Doktor bizi değişik aletlerle muayene eder ve bize reçete yazar. Biz de reçetede yazan ilaçları gider eczaneden alır ve doktorun dediği gibi kullanarak iyileşiriz. Sakın ha, doktor söylemeden ilaç kullanmak çok tehlikelidir! Siz siz olun doktorun sözünü mutlaka dinleyin. Hastaneye gitmek, doktora muayene olmak ve ilaç almak bazen çok para gerektirebilir. Üstelik bazı ilaçlar o kadar pahalıdır ki, o parayı ödeyecek gücümüz olmayabilir. İşte böyle durumlarda sosyal güvenlik bizim daha ucuza doktora gitmemizi ve daha ucuza ilaç almamızı sağlar. Böylece kazandığımız paraları çok harcamadan ailemizin geçimini sağlayabiliriz.
KİTAP |
PDF İNDİR |
Gelecek Kumbarası |
![]() |
Dedem ve Ninemin Harçlıkları |
![]() |
Çalışkan Arıların Kumbaraları |
![]() |
Geleceğin Bayram Olsun |
![]() |
Sihirli Eller |
![]() |
Sağlık Muslukları Açılsın |
![]() |
KURUMSAL
- Bakanımız
- Başkanımız
- Yönetim Kurulumuz
- Başkan Yardımcılarımız
- Kurumumuz
- Organizasyon Yapısı
- Merkez Teşkilatı
- İl Müdürlükleri
- Ulusal Politikalar
- Kurumsal Politikalar
- Verilen Hizmetler
- İstatistik (YENİ)
- Yayınlarımız
- Projelerimiz
- SGK Kapasitesinin Arttırılması Teknik Yardım Projesi
- Sosyal Güvenlik Uzmanları İçin Leonardo Projesi
- Sosyal Güvenlik Müfettişleri İçin Leonardo Projesi
- Kitup Projesi
- Matra Projesi
- SDSGRP
- Kayıtlı İstihdamın Teşviki
- GASKDİB Programı
- Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu
- E-Fatura
- İhaleler ve Satış İlanları
- Etik Komisyonu
- SGK Kreş
- Basın Odası
- Haberler
- Basın Açıklamaları
- Görsel Malzemeler
- Basında SGK
- Konuşma Metinleri
- Yayınlar
- SGK Mobbing Kitabı
- SGK Vizyon
- Sosyal Güvenlik Ekseni
- Avrupa Birliği' nde Sosyal Güvenlik
- Sosyal Güvenlik Kapsamındaki Sigortalıların Hak ve Yükümlülükleri
- İstihdamda ve Sosyal Güvenlikte Cinsiyet Eşitliği Paneli ve Çalıştay Bildirileri
- Avrupa Birliği'nde Sosyal Güvenliğin Koordinasyonu
- Uluslararası Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri I: Avrupa Birliği Üyesi Ülkeler
- Uluslararası Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri II: Avrupa Birliği Üyesi Olmayan Ülkeler
- Duyurular
- Kurumsal Tanıtım
- Bize Ulaşın
Web Content Viewer Footer SGK
- ${title}