Web Content Viewer Header SGK

Actions
Loading...

Web Content Viewer Content SGK

Actions
Loading...

Women Up Projesi’nin açılış toplantısı gerçekleşti

16.02.2022

‘Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’ kısa adıyla Women UP’ın tanıtım programı Ankara’da yapıldı.

Programa, SGK Başkan Yardımcısı Lütfi Aydın, SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Savaş Alıç, SGK Strateji Geliştirme Başkanı Eşref Başkan, SGK 1. Hukuk Müşaviri Avukat Ayfer Özdemir Tefon, SGK İç Denetim Birimi Başkanı Fatih Erkek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Yardımları Dairesi Başkanı Süreyya Erkan, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Angel Gutierrez Hidalgo ve SGK birim amirleri katıldı.

“SGK, kadınların iş gücüne dahil olması için 3 farklı projeyi aynı anda yürütüyor”
Kayıt dışı istihdamın iş gücü piyasasını olumsuz etkilemekte olduğuna dikkat çeken Başkan Yardımcısı Lütfi Aydin, “Kadınların iş gücüne katılması oldukça önemlidir, bu konuda çok farklı alanlarda çalışmalar yürüten kurumlardan biri de Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Proje kadınların çalışma hayatına dahil olmalarının yanı sıra nitelikli işlerde istihdam edilmesi, kamu ve özel sektörlerde yönetici pozisyonunda daha çok yer almaları, işveren kolundaki kadın girişimci sayısının artması gibi unsurlarla ülke olarak gelişim sürecimizi hızlandıracaktır.” diye konuştu.

Aydin, özellikle Sosyal Güvenlik Reformu ile kadınların çalışmalarını özendirici çok sayıda düzenlemenin hayata geçirildiğini söyleyerek, ‘’Kadın istihdamının arttırılması için prim teşvikleri uygulanmakta, AB ile finanse edilen veya kurumsal kaynaklardan karşılanan projeler yürütülmektedir. Kurumumuzca kadın istihdamını desteklemek için hali hazırda eş zamanlı olarak yürütülen 3 farklı AB projesi bulunmaktadır. Bunlardan birisi de şu an tanıtımını yaptığımız kayıtlı kadın istihdamını desteklemesi projesidir. Bu projemizin temel amacı ülkemizdeki kayıtlı kadın istihdamını arttırmak, kadın girişimciliğini desteklemek ve özellikle küçük ölçekli kadın işletmelerinin büyümelerini özendirmektir. Bu yüzden bu projeye kurum olarak oldukça önem veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Kadın projelerine pozitif bir ayrımcılık yapacağız”
Türkiye’de kadın istihdamının henüz istenilen rakamlara ulaşılmadığını belirten Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İş birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ise, “Ülke olarak kadınların sadece yüzde otuzu kayıtlı istihdam ediliyor, Avrupa’da ise bu oran yüzde altmış altı, bu rakamlara göre daha gideceğimiz çok yol var. Bu yüzden IPA adını verdiğimiz Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı ile bundan önce olduğu gibi bundan sonrada kadın projelerine pozitif bir ayrımcılık yapacağız.” diye konuştu.

“Bu proje Türkiye ekonomisinin güçlenmesine destek olacak”
SGK ile ortaklaşa yürütülen projelerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı aynı zamanda Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo, kadınları kayıtlı istihdam konusunda destekleyecek olan Women-Up projesinin Türkiye ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlayacağını vurgulayarak iş birliği için SGK yönetimine teşekkür etti.

“Projeye başvurular 21 Şubat’tan itibaren e-Devlet üzerinden alınacak”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan ise “Destek, hibe desteği olmakla beraber farkındalık çalışmaları, yurtdışı, yurtiçi fuarlara katılım, saha çalışmaları, kadın istihdamının artırımına yönelik akademik çalışmalarla yürütülecek olan Women-Up Projesi 32 ay süreyle uygulanacak. Projeye başvurular 21 Şubat’tan itibaren e-Devlet üzerinden alınacak, istenen kriterleri sağlayan işverenler kesin kayıt için proje kapsamında açılan ofislere yönlendirilecek.” şeklinde konuştu.

“Projeyle 4 bin kadın girişimciye ve 4 bin kadın işçiye toplamda 29,5 milyon Euro destek sağlanacak”
Sigorta Primleri Genel Müdürü ve aynı zamanda Women-Up Projesi Kıdemli Operasyon Yöneticisi Savaş Alıç, projenin %85’inin AB tarafından finanse edilen 29,5 milyon avroluk bir proje olduğunu ve doğrudan hibe kapsamında 7 ilde toplamda 4 bin kadın girişimciye fayda sağlayacağını belirterek, “Kadın girişimcilere, bir önceki yıldaki sigortalı sayısına ilave olarak bir kadını dahil etmesi durumunda işçilik maliyetinin yüzde 65 oranını geçmemek üzere maksimum 320 Avro’ya kadar aylık doğrudan hibe verilecek. Teşvik uygulamalarından da yararlanan bir işveren için ilave istihdam şartı taşıdığından dolayı 18 ay primi devlet tarafından ödenecek, vergisi ise hazine tarafından karşılanacak.” ifadelerini kullandı.

Programda, Aydın Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Esen Türker örnek başarı hikayesini anlattı. Program, Başkan Yardımcısı Aydin’in, Türker’e plaket sunumunun ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 
 
 

Web Content Viewer Footer SGK

Actions
Loading...
 
Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu ©2016
 
Complementary Content
${loading}
${loading}
ibmCfg.controllers.navigation true true true
sharePage viewMorePage
ibmCfg.controllers.navigation
reorderPage
theme-toolbar utb-shelf
true true
wireInterface autoWiringManager